Skip to main content
Welkom in Geulle aan de Maas oftewel Auwt Gäöl
Met de groeten uit Geulle... of Gäöl zoals we hier zeggen.

Historie Geulle

Geulle (Limburgs: Gäöl) is een plaats in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. Tot 1982 was Geulle een zelfstandige gemeente. Sinds de gemeentelijke herindeling behoort het tot de gemeente Meerssen.

Geulle aan de Maas wordt ook wel aangeduid als 'Aan de Maas' en/of 'Oud-Geulle en/of Geulle-Dorp.
Geulle ontstond in de Middeleeuwen nabij de plaats waar het riviertje de Geul in de Maas uitmondde. 

In 1375 werd Geulle onderdeel van het Land van Valkenburg. In 1485 kwam de monding van de Geul ruim een kilometer zuidelijker te liggen, nabij de buurtschap Voulwames bij Bunde.

In Geulle aan de Maas staan o.a. de eeuwenoude parochiekerk Sint Martinus en het voormalige gemeentehuis. Halverwege tussen de Sint Martinuskerk en Preuverie Auwt Gäöl ligt Kasteel Geulle, een restant van het in 1847 afgebroken en geheel gesloopte slot van de heren van Hoen. Het witgepleisterde kasteel is volledig omgracht. Het is nu een B & B.

De aanleg van het Julianakanaal (1931-1934) sneed het laaggelegen deel van Geulle (Geulle aan de Maas) af van het hoger gelegen gedeelte. Beide delen zijn door een brug met elkaar verbonden.

Weetjes over Geulle

Geulle is eertijds ontstaan door de samenvoeging van een aantal gehuchten in het gebied tussen Bunde en Elsloo. Deze plaatsjes liggen langs de oostelijke rand van de Maasvallei, zowel beneden in het dal als boven op het plateau. Geulle wordt verdeeld in drie kernen, de oude dorpskern Geulle aan de Maas, Geulle-Beneden en Geulle-Boven.

Geulle-Beneden bestaat uit de buurtschappen Hulsen, Oostbroek, Westbroek, Broekhoven en het gehucht Brommelen.
Net ten oosten van het dorp staat de watermolen Molen van Hulsen of Onderste Molen. 
Op het plateau boven het Maasdal ligt Geulle-Boven, dat bestaat uit de buurtschappen Hussenberg, Snijdersberg en Stommeveld.

Tussen Geulle-Boven en Geulle-Beneden ligt het Bunderbos, een prachtig langgerekt hellingbos dat ervoor zorgt dat de beide gedeelten duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Er is een voor Nederlandse begrippen flink hoogteverschil tussen Geulle-boven (108 m) en Geulle-beneden (40 m). 

Geulle is landelijk met name bekend als plaats waar herhaaldelijk de Nederlandse Kampioenschappen Wielrennen plaatsvonden. Tal van andere nationale en internationale wielerwedstrijden namen deze hellingen in hun parcours op. Hierdoor kent elke wielrenner en wielertoerist de Slingerberg, de Snijdersberg en de Moorveldsberg.

Geulle telde in 2019 in totaal 2600 inwoners.
Meer data van Geulle vindt u hier >

Restant van Kasteel Geulle dat in 1847 grotendeels werd afgebroken. (Foto Bert Ramakers, Wikipedia, bron)

Sint Martinuskerk in Geulle aan de Maas(Foto Wikipedia,bron)

Hoogtepunten van Geulle

Onderaan de Snijdersberg vindt u de watermolen van Hulsen. Ga verder de Snijdersberg op en neem bovenaan de scherpe draai naar links, in de volksmond noemt men deze buurtschap "De Piemelehook" Vraag maar aan een van de bewoners hoe men aan die naam komt...

U komt daar langs de magnifieke Amsterdamse School woning van architekt Jo van der Meij.

Helemaal op het einde gaat u langs het laatste huis een stukje het bos in en u wordt verrast met een werkelijk schitterend uitzicht over het Maasdal.

U bevindt zich in een van de hellingbossen, die zich uitstrekken vanaf Elsloo tot Bunde en die zijn een wandeling meer dan waard. 

Buurtschap Geulle aan de Maas is toeristisch goed bedeeld met de Martinuskerk, de kapel en het kruis aan het Kerkplein, het veerpontje over de Maas naar België, Rivierpark Maasvallei, de Mariakapel uit 1889 naast Preuverie Auwt Gäöl en Kasteel Geulle er vlakbij.
Luchtopname van Geulle aan de Maas: met dank aan MeerVandaag.

images/site-elementen/toerisme-luchtfoto-Oud-Geulle.jpg

Wandelen en fietsen in Geulle en omgeving: uw bezoek meer dan waard!

Joan en Daniëlle van Preuverie Auwt Gäöl 

Wandelroute Geulle Groen

Afstand 9.1 km
Welkom in het prachtige Zuid-Limburg en wel in het bijzonder in de gemeente Meerssen. Deze route voert u door en rondom Geulle. Dit knusse dorp gelegen aan de rand van het Rivierpark Maasvallei is meer dan de moeite waard voor een wandeltocht. Gedurende deze tocht doet u onder andere Kasteel Geulle en de St. Martinuskerk aan.
Dan komt u langs Preuverie Auwt Gäöl waar u heerlijk kunt genieten van een hapje of drankje, op het gezellige terras of knus binnen.

De route is te volgen via de groene paaltjes. Parkeren is mogelijk in het centrum van Geulle. Preuverie Auwt Gäöl heeft ook een eigen parkeerplaats.
(Bron: VVV Zuid Limburg)

Wandelroute Watermolens Geulle 

Afstand 4.7 km
Het knusse dorpje Geulle ligt aan de rand van Rivierpark Maasvallei, een prachtig landschap dat rijk is aan water. De wandelroute Geulle 3 leidt je naar de twee watermolens van Geulle, waar de kenmerkende Bovenste en Onderste Molen handig van de Molenbeek gebruik maakten. In het centrum van Geulle kun je niet alleen goed parkeren, maar ook genieten op enkele terrasjes. Deze wandelroute is te volgen via de gele paaltjes.

Iets buiten de route kunt u ook een bezoek brengen aan het kasteel en de St. Martinuskerk in Oud-Geulle. 
Dan komt u langs Preuverie Auwt Gäöl waar u heerlijk kunt genieten van een hapje of drankje, op het gezellige terras of knus binnen.
(Bron: VVV Zuid Limburg)

DanVerbruggen

Veerpontje over de Maas

Van Geulle aan de Maas (NL) naar Uikhoven (B):
tussen knooppunten Blauw 52 en Groen 17 Maximaal 12 personen per overzet

Wanneer:
AApril en oktober: enkel de weekends van 10 uur tot 18 uur
Mei tot en met september: elke dag van 10 uur tot 18 uur

Controleer hier de actuele vaartijden ⇢

Afbeelding: RivierparkMaasvallei, embedded, Dan Verbruggen

Wandelroute Bunderbos

Afstand 3.8 km
Op deze adembenemende wandelroute verken je het Bunderbos: het steilste hellingbos van Nederland. Stevige schoenen en een goede conditie zijn een pre, de schitterende flora en fauna zijn je beloning. Ontdek de borrelende bronnen en de kabbelende beekjes. Dit gebied is op zijn allermooist in de lente, wanneer de sleutelbloemen, bosanemoontjes, speenkruid en daslook in volle bloei staan.

Parkeer in Bunde en volg de blauwe paaltjes naar dit unieke bos.
(Bron: VVV Zuid Limburg)

Wandelroute 1223. Geulle

Afstand 11.6 km

Deze wandelroute start en eindigt bij Preuverie Auwt Gäöl.

Tijdens deze heuvelachtige wandeling wandelt u eerst een rondje langs de mooie visvijver van Geulle en na een stukje door het dorp klimt u door het Bunderbos omhoog. Na een mooi stuk langs bosranden wandelt u door weilanden naar de buurtschap Kasen en via leuke bospaadjes daalt u door het Geullerbos af naar de buurtschap Brommelen....
Lees verder op www.wandelgidszuidlimburg.nl >

Wandelen in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg liggen meer dan 250 bewegwijzerde wandelroutes van diverse afstanden en thema’s. Deze zijn gratis te downloaden via de website van VVV Zuid-Limburg. Download nu snel een route en je zult verrast zijn door het landschap.

Eeuwenoude holle wegen, open plateaus en bosrijke gebieden wisselen elkaar af met pittoreske dorpen en authentieke steden. Van grensoverschrijdende, culinaire wandelingen, tot de leukste kastelen of stadswandelingen; het kan allemaal in Zuid-Limburg.

Extra > 250 wandelroutes in Zuid Limburg

Welkom

In Oud-Geulle

Speciaal Bieren

Tap en fles

Café Auwt Gäöl

Bijna 125 jaar

Cafe Auwt Gäöl

Paar jaar geleden

pixabay.com/nl/photos/koe-hoorns-vee-dier-gras-landbouw-1839118/

Puur natuur

in Oud-Geulle

Maas met Uikhoven

Met veerpontje naar (Ukèfè) Uikhoven België

Geulle aan de Maas

Preuverie Auwt Gäöl nog net in beeld rechtsboven

Preuverie Auwt Gäöl

Sfeer van authentiek bruin café

Geulle aan de Maas

't is mooi Aan de Maas

Voorrecht om hier te zitten

Tussen heiligen en markante stamgasten aan de muur

Pontje

naar Uikhoven België en terug

Sfeerbeeldje(s)

Letterlijk en figuurlijk